Pravilnik turnira
Ctra

Članak 1.
NAZIV NATJECANJA: Memorijalni turnir “Kobac”

Članak 2.
ORGANIZATOR NATJECANJA: PPN “KOBAC” Makarska

Članak 3.
Turnirom rukovodi Organizacijski odbor, dok natjecanje sprovodi Voditelj natjecanja.

Članak 4.
Turnir je pozivnog karaktera i isključivo pravo nastupa na turniru imaju momčadi koje su dobile službeni poziv od organizatora.

Članak 5.
Pravo nastupa imaju svi igrači koji su navršili 16 godina, registrirani igrači velikog i malog nogometa pod uvjetom da isti nisu pod izdržavanjem zabrane igranja koje su izrekli Organizatori turnira “Kobac”. Ukoliko zbog nepoštivanja pravila obje momčadi ne mogu nastupiti, odmah nastupa automatska diskvalifikacija. Svaka momčad može prijaviti za nastup na turniru najviše dvanaest (12) igrača.

Članak 6.
Igrač može nastupati isključivo samo za jednu momčad. Ukoliko dvije ili više momčadi prijave istog igrača konačna pripadnost određuje se njegovim prvim nastupom tj. tada isti nema pravo igranja za drugu momčad.

Članak 7.
Prijava sastava za svaku momčad u jednoj utakmici vrši se 10 minuta prije početka utakmice kod zapisničkog stola.

Članak 8.
Sve utakmice počinju u točno zakazano vrijeme, u protivnom se utakmica registrira u korist protivnika sa 3:0 b.b., dok je maksimalno vrijeme čekanja momčadi 10 minuta u odnosu na delegiranu satnicu. Ukoliko obje momčadi ne pristupe utakmici naravno da se obje odmah diskvalificiraju. Nema izmjene termina. Voditelj natjecanja pridržava si pravo da u dokaznim iznimnim slučajevima raspravi zahtjev, odnosno odgodi, zamijeni ili uskladi termin-satnicu kad se radi o opravdanoj višoj sili.

Članak 9.
Nositelji i podnositelji kup turnira određuju se na osnovu plasmana iz prethodnog izdanja turnira “Kobac”. Ukoliko je potrebno odigravanje pretkola nositelji su slobodni po redoslijedu.

Članak 10.
Svaka momčad za utakmicu prijavljuje najviše 12 igrača. Igrači se prijavljuju zaključno do polu završnice, u polu završnici nema više prijava. U igri se istovremeno može nalaziti najviše pet (5) igrača od kojih je jedan vratar.
U službenom prostoru mogu se nalaziti samo prijavljeni igrači iz zapisnika + voditelj momčadi + predstavnik momčadi (sponzor ili pokrovitelj). Osobe koje nisu u navedenom statusu ne mogu biti u službenom prostoru te se moraju udaljiti iz istog. Ukoliko u roku od 5 minuta osobe koje nisu u navedenom statusu ne napuste službeni prostor momčad gubi utakmicu sa 3:0 b.b.,ako je to slučaj sa obje momčadi tada nastupa automatska diskvalifikacija za obje momčadi.

Članak 11.
Izmjene igrača mogu se tijekom utakmice vršiti neograničeno i "leteći", ali samo u označenom prostoru kod zapisničkog stola . Pod ispravnom izmjenom se smatra kad prvo izađe igrač sa terena te tada ulazi zamjenski igrač, u protivnom će uslijediti javna opomena igrača koji je nepravilno ušao. Izuzetak gore navedenog pravila je izmjena vratara koja se obavlja isključivo u prekidu igre i uz zaustavljanje sata.

Članak 12.
Utakmice se igraju 2 x 20 minuta . Za kontrolu vremena i zaustavljanje sata isključivo je odgovoran mjeritelj vremena utakmice te on isključivo odgovara i ima pravo primjene ovoga članka. Nema zaustavljanja vremena osim na znak sudca ili tehničkih poteškoća za zapsiničkim stolom, te zadnjih 3 minute utakmice kada se štopa "čista igra".

Članak 13.
U slučaju neriješenoga rezultata utakmice odmah se izvode šesterci, po tri (3) svaka momčad naizmjenično od strane tri (3) različita igrača. Ukoliko nema pobjednika nakon izvođenja šesteraca, šesterac izvodi samo jedan igrač iz svake momčadi dok se ne dobije pobjednik. Vratar, a i igrač koji izvodi šesterac, može biti bilo koji od prijavljenih igrača upisanih u zapisniku osim isključenih igrača.

Članak 14.
Vratarev prostor je unutar bijelog pravokutnika u kojem vratar smije intervenirati i rukom i u kojem se prekršaji kažnjavaju šestercem. Vratar ubacuje loptu iz svog prostora isključivo rukom, iz takvog udarca se ne priznaje pogodak. Vratar na svojoj polovici terena može kontrolirati loptu četiri (4) sekunde, dok na protivničkoj polovini to može raditi neograničeno.Vratar može postići pogodak nogom u igri. Pogodak nogom ne vrijedi ukoliko lopta izbačena iz ruke nije prije dotaknula podlogu. Vratar ne smije primiti loptu od suigrača ukoliko prethodno nije prošla polovicu igrališta nakon vratarevog izvođenja početnog udarca. Vratar smije primiti loptu u ruke tijekom igre na dodavanje svoga suigrača ukoliko je vraćanje lopte dijelom tijela iznad koljena i u slučaju ako nije bilo namjere vraćanja.

Članak 15.
Sve momčadi su obavezne nastupiti u jednoobraznoj športskoj opremi. U slučaju identičnih dresova dvije momčadi, dresove mijenja momčad koja je u zapisniku gost. Navlake osigurava Organizator. Svi natpisi na dresovima (naziv momčadi, ime igrača, logo sponzora) moraju biti ispisani latiničnim pismom.

Članak 16.
Aut je kada lopta (cijela) prijeđe uzdužnu liniju terena. Aut se izvodi nogom tako da je lopta iza uzdužne linije. Aut je neizravni udarac te se iz istog ne priznaje pogodak. Kod auta i kornera protivnički igrač mora biti udaljen najmanje pet (5)metara od lopte, isto pravilo važi i kod svih ostalih nastavaka igre (izuzetak početni udarac) gdje je minimalna udaljenost tri (3) metra. Korner se isključivo izvodi u zato označenom prostoru te isključivo u terenu. Na traženje izvođača (po cijelom terenu) kod neizravnog ili izravnog udarca sa podignutom rukom sudac udaljuje protivnika. Vrijeme za izvođenje svih udaraca je četiri (4) sekunde naravno pod uvjetom da su ispunjeni svi uvjeti za izvođenje. Protivnički igrač ne smije stajati ispred lopte kod prekida već se mora odmah početi udaljavati. Svako sprječavanje izvođenja prekida kažnjava se javnom opomenom (žuti karton).

Članak 17.
Na turniru se primjenjuje pravilo AKUMULIRANIH PREKRŠAJA. To je prekršaj iz kojeg se izravno postiže i priznaje pogodak od izvoditelja prekršaja.
U svakom poluvremenu prilikom dosuđenog šestog (6) i svakog idućeg akumuliranog prekršaja, izvodi se udarac sa deset (10) metara po sredini gola. Vratar može izaći ispred crte gola maksimalno pet (5) metara.

Po isteku prvog poluvremena, a početkom drugog ,obje momčadi započinju sa nula (0) akumuliranih prekršaja. Evidencija akumuliranih prekršaja registrira se na pomoćnom semaforu i kod delegata utakmice.

U akumulirani prekršaj broji se svaki dosuđeni izravni prekršaj. U akumulirani prekršaj ne broje se svi neizravni udarci. Ukoliko obje momčadi ispune istovremeno bonus akumuliranih prekršaja tada se udarac sa deset metara izvodi na slijedeći način: prvo izvodi momčad koja je prva ispunila bonus (bez nastavka igre) tada izvodi druga momčad (bez nastavka igre) ; nastavak igre je sudačko podbacivanje na centru terena. Delegat utakmice nakon ispunjenja bonusa daje zvučni signal upozorenja sucima utakmice.

Članak 18.                                                                                                                       
Svaka momčad ima u svakom poluvremenu pravo na time-out, i delegat će ga odobriti kada je momčad u posjedu lopte.

Članak 19.

Zbog preoštre ili grube igre, nešportskog ponašanja ili prigovora, sudac mora kazniti igrače javnom opomenom ili isključenjem. Isključeni igrač mora odmah napustiti igralište. Ukoliko se pričuvni igrači i vodstvo momčadi nesportski ponašaju (vrijeđanje, nesportsko prigovaranje i slično), sudac ih može isključiti pokazujući im crveni karton što automatski za posljedicu ima da iz igre mora izaći jedan (1) od igrača. Takvom igraču to se ne vodi kao isključenje. Vrijeme isključenja počinje teći tek kada isključeni igrač sjedne na klupu za kažnjene igrače, te isto isključivo mjeri delegat utakmice koji dotičnog uz najavu pušta u igru po isteku vremenske kazne.

Članak 20.
Kad bilo koji igrač bude isključen, automatski nema pravo nastupa na slijedećoj utakmici. U slučaju težeg prekršaja, prijave službenih osoba, voditelj natjecanja može izreći i veći broj utakmica zabrane igranja ili zabranu igranja do kraja turnira. U izuzetno teškim slučajevima i na nekoliko slijedećih turnira. Na odluku Voditelja natjecanja, igrači i momčadi nemaju pravo žalbe.

Članak 21.
Momčad koja zbog kazni isključenja ili zbog posljedice povreda (nemaju rezervnih igrača) ostane na terenu s manje od tri (3) igrača nema pravo na nastavak utakmice, sudac istu prekida te se utakmica registrira sa 3:0 b.b. u korist momčadi koja nije imala za posljedicu opisanu ovim člankom ili postojećim rezultatom u koliko je bio povoljniji od 3:0. Strijelci koji izvode šesterce sa kojim se traži krajnji pobjednik utakmice se ne evidentiraju u listu najbolji strijelac turnira.

Članak 22.
U slučaju istog broja postignutih pogodaka najbolji strijelac je onaj koji je pogotke postigao u manje odigranih utakmica na turniru. Idući kriterij je prema većem broju postignutih golova u jednoj utakmici počevši od završnice prema unatrag.

Članak 23.
Sve utakmice se igraju prema programu u terminima-satnici kako odredi Organizator.

Članak 24.
Propozicije natjecanja donosi Organizator. Pravo tumačenja ovih propozicija ima Voditelj natjecanja u skladu sa pozitivnim iskustvima u nogometnoj praksi. Sve utakmice na turniru se održavaju pod obaveznom prijavom prema Zakonu o javnom skupu pa svi koji se nalaze unutar službenih objekata organizatora podliježu primjeni istoga u svezi bilo kakvih kršenja.

Članak 25.
Svi igrači te njihovi voditelji momčadi nastupaju na vlastitu odgovornost. Za sve osobne stvari unutar garderobnih prostora svi korisnici preuzimaju vlastitu odgovornost, jer Organizator ne odgovara za izgubljeno, ostavljeno ili otuđeno.


Članak 26.
Organizator natjecanja će osigurati za provođenje redovitog programa unutar termina-satnice na sportskim objektima sve službe koje su potrebne za što kvalitetniju organizaciju turnira.

Natrag

02.07.2023 - Nedjelja

09:00h - Sveta misa u Crkvi Kraljice mira Makarska

04.07.2022 - Utorak

18:30h - Dan igranja memorijala

21:30h - Dodjela nagrada i prigodni domjenak

05.07.2022 - Srijeda

Obilazak vječnih počivališta
hrvatskih vitezova postrojbe
za posebne namjene "Kobac"

Spomenik "Kobac" - 7:30h
Makarska - 8:00h
Zavojane - 9:00h
Ružići - 10:30h
Mesihovina - 12:00h

09.07.2022 - Nedjelja

Obilazak mjesta pogibije pripadnika PPN KOBAC